Кінь Пржевальського: фото, опис породи, історія, спосіб життя і цікаві факти

Кінь Пржевальського — єдина дика кінь в природі. Першим, хто вперше зустрівся з нею, був російський дослідник і географ М. М. Пржевальський в 1878 році, а описав цей вид зоолог Поляків у 1881 році. Чисельність тварин на сьогоднішній день складає близько 2 тис. особин.

Кінь Пржевальського: фото, опис породи, історія, спосіб життя і цікаві факти

Різновид

Достеменно відомо, що єдиним представником сучасного роду коней є евкус. Він за зовнішнім виглядом нагадував зебру — ті ж смужки на тілі, коротка грива. Від нього утворилося три родові гілки — степової тарпан, лісовий тарпан і кінь Пржевальського. Перші два вимерли ще на зорі 20 століття, а до наших днів зберігся тільки останній вид.

Точно відповісти на 100%, диким чи ні є цей вид, ніхто не може. Одні фахівці відносять його до диким, інші, зокрема палеогенетики, стверджують, що це нащадок ботайских коней, який здичавів.

Ботайские коні — перші осілі степові кобилиці в поселенні Ботай, розташованому в Північному Казахстані.

Історія породи

Першим, хто зустрів представника цього виду, був вище згаданий натураліст, Микола Михайлович Пржевальський. Відправившись в подорож по Азії, діставшись до важкодоступній місцевості Джунгарії, що знаходиться на кордоні Північного Китаю і Монголії, він зустрів табун досі невідомих європейцям коней.

Місцеві жителі називали їх «тахі», в перекладі на російську мову це означає «жовта кінь». Ареал їх проживання був широкий, коней можна було зустріти на величезній території степів від Казахстану до Північної Монголії. З експедиції вчений привіз череп і шкуру тварини, які йому подарував купець, який отримав їх у свою чергу від мисливця-киргиза. Саме за цими матеріалами Поляків описав невідома тварина і дав йому назву — кінь Пржевальського.

За століття від початку відкриття ареал коні став стрімко звужуватися до одного району Східного Алтаю, як і її чисельність. Чому? Тут зіграв комплекс факторів:

  • винищення тварин кочівниками;
  • засуха, яка тривала дуже довго;
  • з пасовищ їх почали витісняти інші тварини;
  • низька здатність до адаптації в нових умовах, що негативно позначилося на продовження роду.

Якби несвоєчасне втручання людини, то, можливо, ми не побачили цю химерну кінь, і вона поповнила б ряди вимерлих тварин таких, як тарпан або ця саваннова зебра — квагга.

Екстер’єр

Це тварина впізнаване, побачивши одного разу його ні з ким не сплутати. А все тому, що вона має примітивний вигляд, тобто зберегла риси коня і осла.

Вона пофарбована в маскувальний пісочний колір з коричневим відтінком (саврасовим), але підвіс (грива і хвіст), нижня частина ніг практично завжди мають чорне забарвлення. Черевна частина та кінець морди світлі, ніс «борошнистий», тобто в його області волоски забарвлені в білий колір, створюється враження, що тварина ткнулась носом в борошно.

Влітку шерсть коротка, забарвлення її набагато яскравіше, ніж взимку. Зате в холодну пору року вона густа і більш довга, утворюється теплий підшерсток. Стояча Грива, коротка і жорстка, нагадує підстрижений ірокез або щітку. Хвіст у верхній частині покритий коротким волоссям і закінчується «пензликом», яка практично дістає до землі. Хвіст нагадує риси хвоста осла або кулана. Чубчика у цій коня немає. На спині помітний чорний «ремінь».

На великій голові широко розташовані невеликі очі. Тулуб кремезна і щільне. Короткі, міцні ноги допомагають тварині розвивати велику швидкість галопом.

Це малогабаритні конячки:

  • довжина тулуб не перевищує двох метрів;
  • висота 135 см, максимум 1,5 метра;
  • вага в середньому становить не більше 350 кг, але зустрічаються і важкі особини з масою 400 кг.

Вуха невеликого розміру рухливі та чутливі. Тварина відчуває ворога на великій відстані, завдяки прекрасному нюху і слуху чуйного. Вони звикли тримати вухо гостро.

Ще недавно можна було почути твердження, що ця дика кінь ніхто інший, як предок домашньої коні. Однак розставили всі крапки над «і» вчені-генетики. Провівши ряд досліджень, вони з’ясували, що коли як у домашніх коней 64 хромосоми, то в дикого представника їх 66, тобто за генетичним кодом ці види неспоріднену.

Кінь Пржевальського: фото, опис породи, історія, спосіб життя і цікаві факти

Тривалість життя тварини 20-25 років.

Спосіб життя

Хоча в природі вони практично не зустрічаються (в останній раз вони були помічені в монгольському степу в 1969 р) і живуть постійно в неволі, коні не втратили свої звички і дикий норов. Це сильні й витривалі тварини, які часто виходять переможцями в сутичках з домашніми жеребцями.

Тварина живе табуном, в якому налічується 5-10 самок з дитинчатами, а очолює їх дорослий жеребець. А також табун може складатися з молодих «холостих» жеребців. Самці, які втратили владу над своїм гаремом, приєднуються до них. Старі коні, які не здатні покривати свій «гарем», проводять залишок життя в самоті.

Стадо постійно переміщається по місцевості, шукаючи корм і воду, неквапливим кроком або підтюпцем, але відчувши поблизу небезпеку, воно переходить на галоп і розвиває швидкість до 50 км/год, пробігаючи невеликі дистанції. Табун веде досвідчена кобилиця, а замикає його альфа-самець.

Пасуться вони вранці або ввечері, коли настають сутінки. У денний час воліють відпочивати, дрімати на піднесеній місцевості, так як поки кобили і лошата лежать і відпочивають, жеребець обходить і оглядає околиці, а з височини добре відкривається огляд і ворога помітно на великій відстані. Якщо самець відчувши небезпеку, він видає сигнал тривоги і веде стадо. Також вони і харчуються. Поки одні «обідають», кілька коней знаходяться «на варті», а потім тварини міняються ролями.

Єдиними їх природними ворогами є вовки і пуми. Зграя хижаків, нападаючи на табун, прагне його розділити і вбиває більш слабких тварин — молодих, старих або хворих особин. Однак здорова, сильна кінь одним ударом копита може вовка або кішку позбавити життя. При загрозі табун утворює кільце. Тварини встають головою до центру кола, в якому знаходяться діти, а їх головна зброя — сильні задні ноги спрямовані в бік ворога.

В заповідниках коні живуть і поводяться так само, як і в природних умовах, але харчуються місцевими рослинами.

У зоопарку вони часто страждають від нестачі руху, оскільки в природі табун переміщується, знаходиться в постійному русі. Навіть при створенні комфортних умов в неволі, площа вольєра не дає такого простору, як на волі або в заповідниках.

Місця проживання

В диких умовах вони віддавали переваги подгорним долинах, що знаходиться не вище 2 км над рівнем моря, або селилися в сухих степах. Найбільш комфортним місцем для них була Джунгарская Гобі. Тут їм було вдосталь корму, слабосоленых і прісних джерел води, а також велика кількість природних укриттів. Вони пересувалися по території Казахстану, Монголії та Китаю. Завдяки роботі палеонтологам стало відомо, що історичний ареал коні був досить широкий. На заході він доходив до Волги, на сході — до даурських степів, на півдні — обмежувався високими горами.

Зараз вони живуть у заповідниках і заказниках Росії, Монголії і Китаю, деяких європейських країн.

Харчування

У природі коні харчувалися грубою їжею — чагарниками, злаками — саксаулами, караганой, ковылем, полином, чебрецем, чіа і іншими. Взимку їм доводилося розкопувати сніг передніми копитами, і харчуватися сухою травою. В неволі з-за того, що фахівці не змогли відтворити правильний корм для тварин, друге покоління коней втратила один зі своїх ознак — масивні зуби.

Містяться в заказниках, тварини живляться рослинами, які зростають в них, а також їх привчають в зимовий період харчуватися гілками чагарників і дерев.

У зоопарках їх раціон складається:

  • з сіна;
  • свіжої трави;
  • яблук;
  • овочів — капусти, моркви і буряків;
  • висівок, вівса.

Розмноження і потомство

Вчені вчасно забили тривогу і доклали всіх зусиль, щоб не втратити цей вид тварини. Але спочатку кожна держава займалося цією проблемою індивідуально, що знову призвело до загрози зникнення коні Пржевальського, оскільки схрещували постійно близькоспоріднених особин. Все це призводило до народження дітей з генетичними захворюваннями, і поголів’я почало масово вимирати.

Для порятунку популяції кобил стали схрещувати з різними степовими породами, тому вони придбали нові ознаки, і стали сильно відрізнятися від предків, відкритих в кінці 19 століття.

В результаті розведення коней в неволі, з’явилося дві лінії — асканійська і празька. Обидві вони містять у собі генотип дикого виду, який важливо зберегти. Розрізнити представників двох ліній можна за екстер’єром. Перші мають рудо-бурого масть та міцна статура. Празька лінія відрізняється більш витонченою формою тварини, світлої забарвленням — черево і кінець морди у них практично білі.

Кінь Пржевальського: фото, опис породи, історія, спосіб життя і цікаві факти

Статева зрілість у кобил настає раніше, ніж у жеребців. У самок на 2 роки, у самців на 5 років. Навесні самки і самці спаровуються, при цьому жеребці дуже ревно охороняють свій «гарем». Постійно відбуваються сутички з іншими самцями за володіння самкою. Самці стають на диби і вдаряють своїми масивними копитами суперника. Звичайно їм не вдається уникнути різних травм, забоїв та переломів.

Вагітність самки триває 11 місяців, а народження дитинчати припадає на весняно-літній період, коли тепло і немає недоліку в їжі. У однієї самки з’являється на світло завжди одне дитинча.

В нормальних умовах вагу лоша становить 35-45 кг. До півроку він харчується молоком матері, хоча вже 2 тижні пробує жувати траву. Новонароджений малюк через пару годин встає на ноги і слід скрізь за матір’ю. Якщо він відстає від неї, то мама без зайвої ніжності починає його підганяти, покусуючи в область основи хвоста. Використовуючи цей метод, вона його відучує від смоктання молока.

При настанні морозів, щоб малюки не постраждали від холоду, їх заганяють у кільце, що утворилося з дорослих особин, де вони своїм диханням зігрівають їх. Річне лоша залишає табун не з власної волі, його виганяє лідер стада.

Фахівці до цієї пори намагаються схрестити дикого коня з іншими породами, але в основному спроби залишаються безрезультатними, оскільки отриманий гібрид повністю втрачає якості материнської породи. Мета ж селекціонерів стоїть в тому, щоб отримати новий гібрид, який повністю збереже зовнішній вигляд і характеристики коні Пржевальського, але буде мати більші габарити.

Популяція і статус виду

До 70-х років 20 століття в природному середовищі не залишилося жодної тварини, але в розплідниках у всьому світі вдалося зберегти 20 особин, які були придатні до розмноження. Проте вже в 1959 році біологи підняли питання про зникнення виду і скликали міжнародний симпозіум, де був розроблений план по збереженню популяції. Заходи виявилися успішними і поступово їх кількість почала зростати, до 1985 році було прийнято рішення про повернення тварини в природу.

На всіх коней, які живуть у неволі, заведено досьє, цим займається Празький зоопарк. Охороняється це вимираюче тварина на державному та міжнародному рівні. Воно внесено в Червону книгу не тільки окремих країн, в тому числі і Росії, але й у Міжнародну. Зараз ведуться активні роботи по відновленню чисельності тварин у природному середовищі існування. Вчені вважають, що скоро настане час, коли вид перестане бути на межі зникнення.

Програма реінтродукції

Реинтродукция — це переселення тварин у природне середовище. Ця програма дуже важка, так як вирощені в неволі особини втрачають навички виживання в дикій природі. До того коня Пржевальського добре розмножується тільки всередині породи і у власному ареалі.

Чому необхідно повернути коней на свободу? Фахівці помітили, що кожне нове покоління коней поступово втрачає характерні риси і деградує, оскільки умови утримання в заповідниках відрізняються від рідного ареалу проживання. Вже зараз народжені в зоопарках малюки відрізняються меншим розміром в порівнянні зі своїми попередниками, вони більш худенькі і слабкі.

Перші роботи по реінтродукції почалися в 1985 році. Міжнародні організації об’єднали свої зусилля і стали підшукувати території з відповідними умовами для життя коней. Одні з них — монгольська степ Хустай-Нуру і «Тахийн Тале» — останнє відоме місцеперебування тварини, що знаходиться в Джунгарской Гобі. Тварини були доставлені з українського заповідника «Асканія-Нова» та ряду зоопарків Західної Європи.

У Росії для цієї мети був обраний заповідник в Оренбурзькій області «Предуральская степ». Саме тут понад 90% площі зайняті трав’янистими типами рослинності, тобто травами і злаками, які є природною кормовою базою коні Пржевальського. Це єдиний степовий заповідник у Росії, підходящий для них. Сюди і була привезена з Франції пара коней. Французьким вченим вдалося зберегти сильних представників популяції за рахунок вільного випасу.

Кінь Пржевальського: фото, опис породи, історія, спосіб життя і цікаві факти

У Казахстані також почали здійснювати проект, метою якого стало створення вільної популяції коні в національному парку «Алтин Емель» за участю Мюнхенського і Алма-Атинського зоопарків та Міжнародного фонду дикої природи. Тварини були доставлені з німецьких зоопарків в 2003 році.

Вирощених у неволі особин спочатку випускають проміжну зону, де вони перебувають під цілодобовим наглядом спеціалістів кілька місяців. Як тільки тварини адаптуються в нових умовах, їх випускають на волю остаточно.

Програма реінтродукції також є в Китаї та Угорщини. В інших європейських країнах з фінансових причин вони були припинені, а пізніше за підтримки громадських організацій відновлені.

Найбільша програма по розведенню коней Пржевальського в неволі проводилася в заповіднику Асканія-Нова на території України. Кілька десятків особин фахівці випустили в район Чорнобильській атомній електростанції. Тут вони добре адаптувалися і стали активно розмножуватися. Популяція в цій місцевості збільшилася до двохсот особин, але, на жаль, всі зусилля звели нанівець браконьєри. Щорічно від їх куль гинули десятки тварин, і в 2011 році залишилося всього 30-40 тварин.

На сьогоднішній день у природному середовищі в усьому світі мешкає 300 голів.

Вартість коней

Про ціну коні говорити не доводиться, так як вона вважається рідкісним і вимираючих тварин. Їх заборонено утримувати в приватних стайнях. Тим більше, ці тварини не піддаються одомашнення і дресируванню, зберігають свій неприборканий, дикий і агресивний норов.

Цікаві факти

Існує декілька цікавих фактів про породу:

  • Порода була відкрита випадково.
  • Ці тварини відрізняються хоробрістю, і боятися лише свого природного ворога — вовка.
  • Жеребці дуже ревниві.
  • Ця самий дикий вигляд коня на сьогоднішній день, він ніколи не був домашнім.
  • Її близьким родичем є дикий, азіатський осел — кулан, якого нерідко називають полуослом, так як він має чимало спільних рис з конем.
  • Лідером табуна є жеребець, а ось у пошуках води і корму головна роль відводиться самиці.
  • Волелюбні коні Пржевальського поступово розселяються по національних парках, заповідниках і заказниках. Державна охорона дає надію, що цей вид тварини побачать і наступні покоління людини.

    Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: