Все про коня Пржевальського: чому так називається кінь, цікаві факти, опис

Кінь Пржевальського була відкрита російським мандрівником і натуралістом Н. М. Пржевальського. Історія свідчить, що це сталося під час повернення вченим з другої експедиції з Центральної Азії, коли він вирішив зробити привал на посаді Зайсан, в області, розташованій на кордоні Китаю з Росією. Там йому вручили як подарунок шкуру і череп дикої коні від купця Тихонова, який пояснив, що тварину зловили місцеві аборигени. Пржевальський відправив останки на аналіз в Зоологічний музей Санкт-Петербурга, де повідомили, що вони належать невідомому досі увазі. Вчений В. С. Поляків, вивчав їх, вперше описав виявлену породу в 1881 р. і дав назву на честь відкривача – кінь Пржевальського.

Зовнішній вигляд

Конституція дикого коня відрізняється від родичів більш теплою шерстю, твердою шкіркою і короткої стоячою гривою. Кінь Пржевальського – це граціозне красива тварина. Голова більше відносно тіла в порівнянні з іншими кіньми. У коня невеликі, але рухливі вуха, товста шия пряма і широка груди. Круп майже овальної форми, спина невеликої довжини зі слабко вираженою загривком. Тварини витривалі, з добре розвиненою мускулатурою. Зростання вони невеликого – від 125 до 155 см приблизно. За своїм екстер’єру коня близька до верховим порід, які використовуються у кінному спорті: забігах і змаганнях. Однак товста шия і велика голова наближають їх за зовнішнім виглядом до звичайних домашніх коней.

Все про коня Пржевальського: чому так називається кінь, цікаві факти, опис

Граціозні коні саврасой масті

Масть у них одна – піщано-жовта (саврасая) з темними кінцівками. Грива і чубчик відсутні, по довжині спини до хвоста тягнеться темна смуга. На ногах, а також і на кінчику морди деякі особини мають смужки білого кольору.

Важливо! Головною відмінністю дикої коні від домашньої є відсутність гриви і особливе будова хвоста. Якщо у одомашненої особини волосся по всій довжині хвоста однакові, то у дикої вони спочатку короткі, а до кінця подовжуються.

Опис характеру

Заводчики відзначають, що цей вид так і не був до кінця одомашнений людиною, отже, вважається диким. До людей такі коні ставляться насторожено. У стаді молоді жеребці нерідко влаштовують між собою бійки з-за жорсткої конкуренції за «місце під сонцем». Якщо в бійці сходяться кінь Пржевальського і верхова кінь, то дикун завжди виходить переможцем.

Все про коня Пржевальського: чому так називається кінь, цікаві факти, опис

Самці різновиди часто влаштовують у стаді бійки

Кінь на дибах — чому кінь веде себе агресивно?

Результати ДНК коні Пржевальського показали цікаві факти: вона не є дійсно дикої, так як вченими були виявлені генетичні збіги з предком домашніх коней ботайского виду. Більш того, генетики довели, що ці різновиди виникли майже в один і той же час. Тому дослідники вважають, що дикі коні Пржевальського – лише здичавілі ботайские коні. Більш докладні дослідження в кінцевому підсумку прийшли до регресу з-за відсутності генетичних варіацій, властивих основній популяції здичавілих.

Важливо! Попередні генетичні результати показали, що розгалуження видів домашньої коні та Пржевальського сталося приблизно 160 тис. років тому.

Спосіб життя коня Пржевальського

У природі ці граціозні тварини ведуть себе по-різному.

Організація стада

Все про коня Пржевальського: чому так називається кінь, цікаві факти, опис

Відчувши небезпеку, стадо збивається в коло, захищаючи слабких

Міні кінь

У природному середовищі зазвичай формується 2 типу табунів:

  • Соціально-сімейне стадо з одного скакуна-самців, декількох самок (10 – 15 в середньому) і маленьких лошат. При цьому табун веде сама стара і досвідчена кобилиця, в той час як лідер групи замикає хід, пильно стежачи за ситуацією ззовні, щоб хижаки не змогли підібратися несподівано і відбити найбільш слабких членів.
  • Табун жеребців, яких відкинули кобилиці, або їх вигнав більш сильний самець під час бійки. Часто до них приєднуються і більш старі особини, які також були вигнані з стада молодим конкурентом, щоб захищатися від хижаків.

Статевої зрілості кобилиці досягають у віці 3 років, жеребці раніше – в 2 роки. В цей час вони виганяють із зграї лідером і формують свої табуни, так звані «парубоцькі групи».

Ведуть кочовий спосіб життя, здатні пересуватися на великі відстані в пошуках їжі. Звичайно їх пересування не відрізняється особливою швидкістю, але в разі небезпеки здатні пересуватися близько 50 км/год. Під час загрози з боку хижаків формують коло, по зовнішньому контуру якого знаходяться більш молоді і сильні особини, всередині – маленькі жеребчики і старі коні. Пасуться в основному в першій половині дня, воліючи залишився відпочивати. Для цього вибирають височина з хорошим оглядом, так як конячки володіють чудовим слухом і нюхом, з-за чого є досить складною жертвою для хижаків.

Раціон

Тварини у їжі невибагливі. Найбільше в природному середовищі вони віддають перевагу:

  • ковилі;
  • кущикам полину;
  • дикому луку.

Тварини споживають менше води, ніж їх побратими по виду.

Важливо! До раціону потрібно підходити грунтовно і розробити таким чином, щоб тварини, не маючи можливості багато рухатись, не почали набирати зайву вагу, так як це провокує у них проблеми з серцево-судинною системою.

Середовище існування

Все про коня Пржевальського: чому так називається кінь, цікаві факти, опис

Чистокровний дикий представник породи

Вид походить з Азії. Деякі вчені заносять цих диких тварин в окрему групу Equus przewalskii з-за розпізнавального набору хромосом. Якщо у домашньої коні і її предків їх налічується 64, то у Пржевальського їх 66. Але їх схрещування можливо і дає потомство, здатне до подальшої репродукції, в той час як самці-гібриди інших видів виявляються не здатні до розмноження.

На сьогоднішній день чистокровні дикі особини Пржевальського мешкають лише у природних заповідниках (Асканія-Нова в Україні) і Чорнобильській зоні, яка на сьогодні є природним середовищем їх проживання. У Чорнобилі тварини швидко адаптувалися і добре розмножувалися, поки їх не почали винищувати браконьєри. З 200 голів у 2011 р. їх налічувалося лише близько 40.

Найбільше представників виду Пржевальського у світі налічується близько 2000. Вони мешкають лише в спеціальних резерваціях і парках. Самим відомих таким місцем є угорський заповідник Hortobagy. У Китаї репродукцією цього виду зайнялися в 1985 р., прогрес намітився у 2001 р. — в регіоні гори Kalamely їх налічувалося вже близько 100 голів.

Велика частина коней даної різновиду живе в національних парках Західної Європи і США. У Росії їх вирощують в Оренбурзькому природному заповіднику.

Востаннє цих тварин спостерігали в їх природному середовищі, тобто в дикій природі, в Монголії в 1969 р. Згідно з даними, поголів’я коней почала різко скорочуватися в 1944 – 1945 рр. Причиною тому стала особливо сувора зима, що спонукало місцевих жителів полювати на диких тварин, щоб не померти з голоду, так як в той період вимерло дуже багато худоби. Ситуація ускладнилася ще й тим, що в Монголію увійшли китайські війська. Це спровокувало появу в регіонах, де мешкали коні, загонів збройних людей, які відкрили на коней справжнє полювання.

Сьогодні вид знаходиться на межі вимирання і занесений в Червону книгу з середини минулого століття. Полювання на них суворо заборонено. Помилуватися їх красою і грацією можна тільки в заповідниках і національних парках.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь